Συμβουλές

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Χρήσιμες συμβουλές για την ανακαίνιση του μπάνιου και της κουζίνας σου.

Αν το καλοσκεφτείς, τα πλακάκια τόσο του μπάνιου όσο και της κουζίνας είναι εκείνα που δίνουν την πρώτη αίσθηση για έναν χώρο με το που περάσεις το κατώφλι του. Αυτό δεν σημαίνει πως επιλέγοντας πλακάκια κοιτάμε μόνο την εμφάνιση. Σπουδαίο ρόλο παίζει η λειτουργικότητα, η αντοχή και  φυσικά η τιμή. Τόσο το μπάνιο, όσο και η κουζίνα αποτελούν χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά και μάλιστα με τρόπο επιβαρυντικό για τις επιφάνειες εξαιτίας των υδρατμών, της υγρασίας, των υπολειμμάτων κ.α.

δύο είδη

Όπως ήδη γνωρίζεις, υπάρχουν δύο είδη: τα πλακάκια δαπέδου και τα πλακάκια πατώματος. Τα πλακάκια δαπέδου έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, δεν απορροφούν το νερό και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Τα πλακάκια τοίχου κυκλοφορούν στην αγορά σε περισσότερα σχέδια και χρώματα που θα σας βοηθήσουν ν’ αναδείξετε το προσωπικό σας γούστο στον χώρο.  Τα πλακίδια τοίχου δεν έχουν τόσες απαιτήσεις όσες τα πλακίδια δαπέδου καθώς δεν καταπονούνται στον ίδιο βαθμό.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

Τα πλακίδια είναι είτε γρανιτοπλακάκια, είτε κεραμικά πλακάκια. Τα πλακάκια από γρανίτη έχουν μεγάλη αντοχή, χαμηλή απορροφητικότητα και κυκλοφορούν στην γυαλισμένη και τη μη γυαλισμένη εκδοχή τους.

Τα κεραμικά πλακάκια έχουν μικρότερη αντοχή και γι’ αυτό προτιμώνται σε εσωτερικούς χώρους. Η επικάλυψη με μία λεπτή στρώση σμάλτου περιορίζει την απορροφητικότητα. Υπάρχουν όμως στην αγορά και μη σμαλτωμένα που έχουν εμποτιστεί με ουσίες που έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ  

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ  

ματ πλακάκια και τα γυαλιστερά πλακάκια είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η απομίμηση μαρμάρου, το πλακάκι από φυσικό υλικό (όπως η πέτρα), τα ρουστίκ (ή vintage), τα ρετρό (ή αντικέ), αυτά με τα ντεκόρ (που σπάνε τη μονοχρωμία μ’ ένα σχέδιο) η ψηφίδα και το λιστέλλο (στενό διακοσμητικό πλακίδιο).

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΜΟΥΣ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΜΟΥΣ;

Αυτή η ερώτηση είναι πολύ συχνή καθώς οι περισσότεροι θα ήθελαν στο μπάνιο και την κουζίνα τους μια ενιαία επιφάνεια. Οι αρμοί επιτρέπουν στα πλακάκια να διαστέλλονται και να συστέλλονται σύμφωνα με την αλλαγή της θερμοκρασίας, της εποχής και του καιρού. Γι’ αυτό θα δεις πλακάκια χωρίς αρμούς σε εσωτερικό χώρο αλλά ποτέ σε εξωτερικό. Επίσης, συνήθως, οι επιφάνειες που τοποθετούμε πλακάκια δεν είναι εντελώς λείες, πρόβλημα που λύνουν οι αρμοί.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Ας ξεκινήσουμε από την κουζίνα όπου στις τάσεις βρίσκονται χρώματα όπως το σκούρο μπλε, το σκούρο πράσινο και το μαύρο. Τα πλακάκια με τα γεωμετρικά σχέδια και τα subway tiles ή σκανδιναβικά (ορθογώνια πλακάκια) είναι πολύ δημοφιλή ενώ στη δεύτερη κατηγορία ξεπετάγονται κι άλλα χρώματα πέρα από το κλασσικό λευκό. Τέλος, τα splashbacks (γυάλινη και γυαλιστερή ενιαία πλάκα στον τοίχο της κουζίνας) κερδίζουν και την Αμερική μετά την Ευρώπη.

Θα κλείσουμε με το μπάνιο, όπου το 2022 επιτάσσει μεγάλα γεωμετρικά σχέδια σε τουλάχιστον μία  μικρή επιφάνεια, μεγάλες ματ πλάκες σε γκρι αποχρώσεις, λευκά πλακάκια που μεγαλώνουν τον χώρο και subway πλακάκια για τα οποία μιλήσαμε και προηγουμένως. Όσο για το δάπεδο, το ξύλο, το μάρμαρο και τα πλακάκια με εξάγωνο σχήμα είναι αγαπημένα στα μπάνια που χτίζονται ή ανακαινίζονται τη στιγμή που μιλάμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αγόρασε από 5% έως 10% περισσότερα πλακίδια απ’ όσα χρειάζεσαι ώστε να έχεις απόθεμα.