Διακοσμητικές Τάσεις

ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ: ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

πατητή τσιμεντοκονία

Τα μυστικά που αξίζει να γνωρίζεις για την πατητή τσιμεντοκονία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα ελληνικά μπάνια.

ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ: ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ταυτόχρονα μια παλαιά αλλά και σύγχρονη κατασκευαστική λύση, γεγονός που την καθιστά διαχρονική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την προτιμούν γιατί ταιριάζει μ’ όλα τα φυσικά υλικά, όπως είναι το μέταλλο, το γυαλί αλλά και το μάρμαρο. Θα τη συναντήσεις σε δάπεδα, τοίχους και οροφές, σε πισίνες και σε χτιστά έπιπλα. Ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής στα μπάνια των σπιτιών, των επαγγελματικών χώρων αλλά και των ξενοδοχείων έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι αδιάβροχη και ανθεκτική.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ;

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην απλή τσιμεντοκονία και την πατητή τσιμεντοκονία. Η πρώτη έχει ως βασικό υλικό το τσιμέντο ενώ η δεύτερη δεν περιέχει καθόλου τσιμέντο. Τα συστατικά της είναι η θηραϊκή γη, το κεραμάλευρο, η χαλαζιακή άμμος και το υδράσβεστο. Η τεχνική έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα ενώ έχει εντοπιστεί και στην Αίγυπτο ή τη Ρώμη, αν και στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες. Με απλά λόγια, αποτελεί ένα ελληνικό προϊόν που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Η πατητή τσιμεντοκονία, λοιπόν, πήρε το όνομα της από το μυστρί με το οποίο την «πατάει» ο τεχνίτης και αποτελεί ένα κονίαμα σε σκόνη που όταν αναμιχθεί με νερό μετατρέπεται σε ρευστό υλικό ιδανικό για επίστρωση επιφανειών.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΗΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΗΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Η πατητή τσιμεντοκονία εφαρμόζεται σε πατώματα καθώς δεν γλιστράει, πλεονέκτημα που την καθιστά κατάλληλη και για το μπάνιο. Επίσης εφαρμόζεται σε τοίχους αλλά και οροφές καθώς εκτός από υψηλή αισθητική προσφέρει και τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού μιας και δεν έχει αρμούς, όπως τα πλακάκια. Τέλος, τα χτιστά είδη υγιεινής – όπως η ντουζιέρα ή το νιπτήρας – δίνουν την αίσθηση του ενιαίου χώρου στο μπάνιο σου και το κάνουν να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερο.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΣ

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΣ

Θα ξεκινήσω με το γεγονός πως η πατητή τσιμεντοκονία έχει καλή σχέση ποιότητας και τιμής κι αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός πως φτιάχνεται από εγχώρια υλικά. Από την άλλη, παρότι οικονομική, δεν στερείται την υψηλή αισθητική και προσφέρει την αίσθηση της πολυτέλειας στο μπάνιο σου. Σε περίπτωση που έχεις περιβαλλοντική συνείδηση, αξίζει να σου πω πως η πατητή τσιμεντοκονία αποτελεί ένα οικολογικό υλικό. Επιπλέον, θα σε βγάλει από μπελάδες και περιττά έξοδα καθώς δεν χρειάζεται συχνά συντήρηση ενώ αν αποφασίσεις να την επιλέξεις δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις την προηγούμενη επιφάνεια καθώς μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από τα περισσότερα υλικά. Η κατασκευή της είναι γρήγορη, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να το κάνεις μόνος σου, όπως συστήνουν μερικές ιστοσελίδες. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες που θα σου προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα πλεονεκτήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Ίσως το καλύτερο όλων είναι πως το μπάνιο σου δεν θα λερώνεται τόσο εύκολα όσο αν επέλεγες άλλα υλικά και μάλιστα θα καθαρίζεται δίχως κόπο καθώς αποτελεί μία λεία και ενιαία επιφάνεια.